Vinterdæk: gode råd for tryg og sikker kørsel - Nokian opfinder et vinterdæk, hvor piggene kan trækkes ind og ud

Nokian opfinder et vinterdæk, hvor piggene kan trækkes ind og ud

Vinterdæk Udgivet den 13/03/14 af Lars

Det er svært at finde den ideelle udgave af vinterdæk, når forholdene skifter meget. Nokian tilbyder en forbløffende løsning, som nok vil vende op og ned på begreberne.

Koncept Nokian pigdæk Nokian arbejder i øjeblikket på et vinterdæk, hvor piggene kan trækkes ind og ud! - Copyright © : Nokian

Problem med alsidighed

Der findes mange forskellige vinterdæk, som imødekommer meget specifikke krav. Hvis du har behov for et dæk til normal asfalt, hvor der sommetider kan ligge lidt sne i bjergegne, er det et vinterdæk til europæiske forhold, du skal bruge. Hvis du derimod skal køre i streng frost på veje, der er fuldstændig dækket af is, har du behov for et pigdæk til ekstreme nordiske forhold. Men hvis du både skal køre på almindelige veje og under ekstreme betingelser, bliver det kompliceret, for du vil aldrig kunne få et dæk, der har lige gode egenskaber i begge situationer. Et dæk uden pigge vil ikke kunne klare is i større mængder, og det vil være et mareridt at køre med pigdæk på tør asfalt uden sne. 

 

Løsningen er pigge, som kan trækkes ind og ud

Nokian overvejer et banebrydende koncept, som på papiret ubesværet kan tackle alle mulige forhold, nemlig et vinterdæk uden pigge (og altså i stand til at køre på almindelige underlag som opblødte, tørre eller let tilsneede veje), hvor piggene kan trækkes frem i overfladen, når forholdene kræver det. Forvandlingen skulle kunne styres med en knap, der trækker piggene ud (eller ind). Teoretisk set er tanken besnærende, fordi der så kunne udvikles et usædvanlig alsidigt vinterdæk. Konceptet blev fremlagt i forbindelse med 80-årsdagen for Nokians opfindelse af vinterdækket og skal bearbejdes i dækproducentens konstruktions- og udviklingsafdelinger i de kommende år.