Vinterdæk: gode råd for tryg og sikker kørsel - Må man køre med vinterdæk om sommeren?

Må man køre med vinterdæk om sommeren?

Vinterdæk Udgivet den 03/04/14 af Julien

Dækproducenterne anbefaler at udskifte vinterdækkene, når slidbanens mønsterdybde er mindre end 4 mm. Under denne grænse vil dækkenes effektivitet være forringet til vinterkørsel. Men alligevel kan nogle bilister ikke få sig selv til at kassere disse halvvejs slidte dæk. Er det ikke muligt at slide dem ned til grænsen om sommeren?

Kan man køre med vinterdæk om sommeren? Kan man køre med vinterdæk om sommeren? - Copyright © : rezulteo

Kan man køre om sommeren med et sæt vinterdæk, som ikke kan bruges den efterfølgende vinter? Spørgsmålet er relevant. For der er ikke noget i fransk lov, som forbyder at gøre det, forudsat at mønsterdybden er mindst 1,6 mm. Desuden er det sund fornuft både på økonomisk og miljømæssigt plan at slide et dæk helt op. Men hvad med sikkerheden?

Ifølge de tests, som er foretaget af ADAC, en uafhængig europæisk testorganisation, kan der være betydelige ydelsesforskelle mellem vinterdæk og sommerdæk i tørt føre. Bl.a. kan forskellen i bremselængde fra 100 km/t til total standsning være over 15 m, dvs. 3-4 billængder. På samme måde vil akvaplaning opstå ved lavere hastighed i vådt føre. Ikke desto mindre skal disse resultater tages med et gran salt. ADAC's tests er nemlig udført med nye dæk. For når et vinterdæk slides, nærmer dets ydelser på tørt underlag sig sommerdækkets.

Dækkets skal også ses efter for slitage. Vinterdæk er fremstillet i gummiblandinger, som bevarer smidigheden ved lav temperatur, men som slides hurtigere på en varm kørebane især med en sporty kørestil. Men her har denne faktor jo mindre betydning, da det drejer sig om at slide sine vinterdæk op.

Kort sagt er der ingen særlige hindringer for at køre med vinterdæk om sommeren på betingelse af, at de er halvvejs slidt, og at farten sættes ned for at opveje de mindre gode bremseegenskaber.