Vinterdæk: gode råd for tryg og sikker kørsel - Det et på tide at skifte til vinterdæk

Det et på tide at skifte til vinterdæk

Vinterdæk Udgivet den 05/09/13 af Erik

Inden vinterdækkene monteres, skal slitagegraden tjekkes, for de trænger måske til at blive udskiftet. Glem ikke snekæderne, som kan være lovbefalet under visse omstændigheder. Hvad sommerdækkene angår, skal de opbevares hensigtsmæssigt, så de er i god stand til næste sæson. Og glem ikke at afpasse trykket efter temperaturen.

Bil på efterårsvej Sikker og optimal kørsel skal forberedes, længe inden vinteren begynder - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Hvornår skal vinterdækkene monteres?

 Vinterdæk er konstrueret til at levere deres bedste ydelser, når gennemsnitstemperaturen kommer under 7 °C. Hvornår skal de monteres? I tempererede lande er overgangen til vintertid i slutningen af oktober et godt signal. I de nordiske lande eller Centraleuropa skiftes til vinterdæk tidligere. I nogle lande er de tilmed lovbefalede i de koldeste uger.

>> Bestemmelser om vinterdæk, snekæder og pigdæk i Europa

>> Dæk: bestemmelser om vinterkørsel i Danmark

 

Forskelligt udstyr til at gå vinteren i møde

 Vinterdæk, pigdæk og helårsdæk: Der findes forskellige typer dæk, som er tilpasset vinterkørsel. Hver type svarer til specifikke anvendelses- og klimaforhold. Lovgivningen og/eller vejrforholdene kræver sommetider også, at der ligger snekæder klar i bilens bagagerum.

>> Snedæk, vinterdæk, pigdæk, snekæder: udstyr din bil til sne og vinterkulde

 

Det er måske tid til at skifte til vinterdæk…

 Inden vinterdækkene monteres, skal de ses grundigt efter. Utilstrækkelig mønsterdybde, forskellig slitagegrad af dæk på samme aksel, revner eller deformationer er tegn på, at dækkene skal udskiftes hurtigst muligt.

>> Vent ikke til sidste øjeblik med at købe vinterdæk!

 

Gode råd om vinterkørsel

Vinterdæk giver større sikkerhed på snedækkede eller isglatte veje. Men alligevel skal reglerne for kørsel i dårligt føre overholdes.

>> Kørsel om vinteren


Hvad gør man med sommerdækkene om vinteren?

 Hvis dine sommerdæk skal bevare deres egenskaber, skal de opbevares rigtigt. Det er vigtigt at overholde en række principper, som gælder temperatur, fugt og opbevaringsmåde. En praktisk løsning, hvis du ikke har plads hjemme, er opbevaring på et monteringsværksted. Flere værkstedskæder tilbyder denne service.

>> Hvordan opbevares dæk mellem to sæsoner?

 

Tilpas vinterdækkenes tryk

 Da trykket i dækket falder med temperaturen, skal det pumpes op til nogle tiendedele bar mere end det af producenten anført tal.

>> Hvilket tryk om vinteren?