Vinterdæk: gode råd for tryg og sikker kørsel - Det er på tide at skifte til sommerdæk

Det er på tide at skifte til sommerdæk

Vinterdæk Udgivet den 08/07/13 af Erik

Er vejret igen mildere og vinteren forbi? Så er det sikkert tid til at skifte til sommerdæk. Men inden de monteres, skal slitagegraden tjekkes, for de trænger måske til at blive udskiftet. Under alle omstændigheder, skal dæktrykket kontrolleres. Hvad vinterdækkene angår, skal de opbevares hensigtsmæssigt, så de er i god stand til næste sæson.

Bilist om sommeren Inden du skifter til sommerdæk, skal flere ting tjekkes! - Copyright © : fr.fotolia.com/rezulteo.com

Hvornår skal vinterdækkene afmonteres?

Vinterdæk er konstrueret til at levere deres bedste ydelser ved lave temperaturer. Branchefolk anbefaler at montere vinterdæk, når gennemsnitstemperaturen kommer under 7 °C. Omvendt betyder forårets komme og stigende temperaturer, at sommerdæk igen er på deres plads.

>> Hvilke forskelle er der på vinterdæk og sommerdæk?

 

Hvad gør man med viterdækkene om sommeren?

Hvis dine vinterdæk skal bevare deres egenskaber, skal de opbevares rigtigt. Det er vigtigt at overholde nogle regler, som gælder temperatur, fugt og opbevaringsmåde. En praktisk løsning, hvis du ikke har plads hjemme, er opbevaring på et monteringsværksted. Flere værkstedskæder tilbyder denne service.

>> Hvordan opbevares dæk mellem to sæsoner? 

 

Kan man slide sine vinterdæk op om sommeren?

Dine vinterdæk vil ikke kun holde til næste sæson. Slidbanemønsteret er ikke længere dybt nok (mindst 4 mm anbefaler dækproducenterne). Men du kan ikke få dig selv til at kassere disse halvvejs slidte dæk. Vil det være farligt at slide dem op om sommeren? Ikke nødvendigvis, svarer eksperterne. For efterhånden som et vinterdæk slides, nærmer dets ydelser sig sommerdækkets.

>> Må man køre med vinterdæk om sommeren?

 

Dækkene trænger måske til at blive udskiftet

Når vinteren er ved at være overstået, skal sommerdækkene tjekkes. Utilstrækkelig mønsterdybde, forskellig slitagegrad af dæk på samme aksel, ujævnt slid, revner eller deformationer er tegn på, at dækkene skal udskiftes hurtigst muligt.

>> Hvornår skal dækkene skiftes?

 

Justér sommerdækkenes tryk

Når sommerdækkene har været opbevaret i flere måneder, har de ikke længere det korrekte tryk. Inden du kører med dem, er det nødvendigt at justere dæktrykket. Efterfølgende bør du gøre det til en vane at tjekke dæktrykket en gang om måneden.

>> Tjek dæktrykket en gang om måneden