Praktisk guide om valg og køb af de rette dæk - Kinesiske dæk: koster de virkelig mindre?

Kinesiske dæk: koster de virkelig mindre?

Køb de rette dæk Erik

De kinesiske dæk sælges ganske rigtigt til priser, der er 20-50 % lavere end for premiumdæk. Men de har ofte kortere levetid. For slet ikke at tale om deres mangelfulde ydelser på sikkerhedsområdet. Det er i sidste ende ikke sikkert, at kilometerprisen er så fordelagtig...

Billigere kinesiske dæk Attraktive priser, men ringere ydelser: hvad er kinesiske dæk værd? - Copyright © : rezulteo

Købspris må ikke forveksles med kostpris

I valget mellem et dæk til 750 kr fra en stor producent og et tilsvarende dæk til 450 kr i et kinesisk mærke er det let at lade sig friste. Men er det egentlig en god forretning? Det er langt fra sikkert. For i et dæks kostpris må man ikke glemme at medregne levetiden, en variabel, som de største dækproducenter har arbejdet meget på.

Men hvis man skal tro internetbrugernes indlæg i nyhedsgrupperne, er kilometerydelsen ikke altid kinesiske dæks stærke side. Køberen risikerer altså, at dækket slides hurtigere og derfor skal udskiftes tidligere en forventet. Når alt kommer til alt, spares der måske slet ikke noget.

Men det omvendte findes også, for visse kinesiske mærker har ry for at lave uopslidelige dæk i kraft af en meget hård gummiblanding. Den usædvanlig lange levetid modsvares til gengæld af katastrofale egenskaber på våd kørebane, hvor dækkene smutter som sæbe!

 

Det vigtigste er afbalancerede ydelser

De store dækproducenter skiller sig netop ud fra discountproducenterne ved deres afbalancerede ydelser. Hvis man skal forene modstræbende ydelser som sikkerhed og levetid, greb på tør vej og på våd vej, forudsætter det, at man behersker teknologien til bunds, hvilket de nytilkomne har svært ved at leve op til.

Det forklarer, hvorfor man kan finde kinesiske produkter med et godt greb på tør vej, men jammerlige præstationer på våd vej. Eller med en tilfredsstillende levetid, men mangelfuld sikkerhed. Glem ikke, at et dæks kvalitet skal bedømmes ud fra dets evne til at tackle alle situationer effektivt.