Praktisk guide om valg og køb af de rette dæk - Kan man skifte dækstørrelse?

Kan man skifte dækstørrelse?

Køb de rette dæk Erik

Når du vil købe dæk i en anden størrelse end den, der oprindelig er bestemt, for at tune din bil eller spare penge, skal du overholde nogle strenge krav, hvis du ikke vil risikere at overtræde færdselslovgivningen eller måske udsætte dig selv og andre for fare. På dette felt er Rezulteo's holdning ligetil, for de af bilproducenterne godkendte dimensioner skal altid overholdes.

Fordæk måloverensstemmelse Hvis du vil skifte dækstørrelse, skal reglerne om måloverensstemmelse overholdes - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Et spørgsmål, som jævnligt dukker op i nyhedsgrupperne, er: Har jeg lov til at skifte fra den og den dækdimension til den og den? Der er forskellige begrundelser. Nogle bilister monterer større fælge for at give deres bil et sporty look. Andre vælger en billigere størrelse end den originalmonterede for at spare penge. Hvordan det end forholder sig, er det ikke en ubetydelig beslutning at skifte dækstørrelse, for det indebærer tekniske og forskriftsmæssige aspekter, som ikke må overses.

 

Det er kun de af bilproducenterne godkendte dimensioner, der gælder

Det er alene bilproducenterne, som kan afgøre, hvilken størrelse dæk der passer til en bestemt bilmodel. Størrelserne er fastlagt efter undersøgelser og prøvninger og sikrer derfor det højest mulige ydelses- og sikkerhedsniveau. Hvis man afviger fra disse størrelser, risikerer man at ændre bilens køreegenskaber og forringe sikkerheden. Desuden kan man i bedste fald få en bøde ved politikontrol eller blive pålagt at aflevere bilen til syn igen ved teknisk kontrol, og i værste fald dækker forsikringen ikke i tilfælde af et uheld eller en ulykke.

 

Regler om måloverensstemmelse for dæk

Hvilke krav skal så overholdes, hvis man vil ændre dækstørrelse? Der er tre:

  • Den nye dækstørrelses belastnings- og hastighedsindeks skal være det samme som eller højere end for de originalt monterede dæk.
  • Dækkets yderdiameter skal være nogenlunde den samme som de oprindelige dæks for at bevare bilens egenskaber, herunder speedometerets nøjagtighed og kørselsassistancesystemernes indstilling (ABS, ESP osv.).
  • Afstanden ved hjulskærmen skal være tilstrækkelig til den nye dækstørrelse (og glem ikke ekstra afstand, hvis du bruger snekæder om vinteren). 

Der findes faktisk tabeller over teoretisk måloverensstemmelse, som opfylder den europæiske producentorganisations krav (ETRTO - European Tyre and Rim Technical Organisation). Disse tabeller er dog ikke en vejledning i ombygning eller tuning.

 

Hvordan finder man de godkendte dimensioner?

På dette felt er Rezulteo’s holdning ligetil, for de af bilproducenterne godkendte dimensioner skal altid overholdes. Men selvfølgelig skal man først finde dem.

  • De godkendte dimensioner til din bil står som regel på på den indvendige side af dørstolpen i førersiden eller i bilens tekniske dokumentation og/eller registreringsattest.
  • De kan også findes ved hjælp af dæksøgeren på Rezulteo's startside.
  • Endelig kan du spørge et center for teknisk kontrol, som har adgang til den officielle database.

 

Resultat vist af rezulteos dæksøger

Rezulteos side for dækstørrelseCopyright © : rezulteo

Til en BMW Serie 3 foreslår Rezulteos dæksøger 6 godkendte dimensioner, hvoraf 3 monteres forskudt, til 4 forskellige fælgdiametre.

 

Brede dæk: fordele og ulemper

Med bredere dæk øges kontaktfladen med underlaget og dermed grebet i tørt føre. De sikrer ligeledes hurtigt respons på rattets bevægelser. Derimod kan de have negativ indflydelse på komforten, da de formindskede sideflader optager vejens ujævnheder mindre godt, samt på bremseevnen i vådt føre (mindre dræning af vandet) og brændstofforbruget (større rullemodstand).