Praktisk guide om valg og køb af de rette dæk - Hvilke dæk skal jeg vælge til min bil?

Hvilke dæk skal jeg vælge til min bil?

Køb de rette dæk Louise

Det første valgkriterium er bilmodellen. Uanset om du kører bybil, familiebil, varevogn eller firehjulstrækker, skal du altid følge bilproducentens anbefalinger.

Parkerede biler Ved køb afhænger dækvalget først og fremmest af den pågældende bilmodel - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Det skal bemærkes, at de dæk, der oprindelig er monteret på din bil, de såkaldte "originalt monterede" dæk, er godkendt af bilproducenten i samarbejde med dækproducenterne. Her er der navnlig taget højde for:

  • hjulkasserne
  • fælgenes mål
  • bilens hastighedspræstationer
  • bremseevnen
  • bilens vægt.

Hvad er de originalt monterede dæk værd?

De såkaldte originalt monterede dæk er ganske enkelt bilens oprindelige dæk, dvs. de er valgt af bilproducenten til den pågældende model. Er de den bedste reference? Ikke nødvendigvis.

Visse dæk er udviklet specifikt til en bestemt bilproducent. Den særlige godkendelse fra bilproducentens side indebærer nogle specifikke krav til dækkene. Kravene går bl.a. på dækkets interne opbygning, belastningsindekset og hastighedsindekset. Specifikationerne er angivet på dækkets side.

Når du vil udskifte dine dæk, skal du altid følge bilproducentens anbefalinger.

Men der er lister til flere dimensioner: den Europæiske Tekniske Organisation for Fabrikanter af Dæk og Fælge (European Tyre and Rim Technical Organisation, ETRTO) tæller alle de store mærker og opstiller standarder, hvor man ud fra en basisstørrelse kan finde varianter, der er kompatible med bilens tekniske specifikationer.


OBS. På værksteder for teknisk kontrol tjekkes, om de monterede dæk overholder kravene.


Bilproducentens prioriteringer kan være forskellige fra dine. Her er den rækkefølge, som bilproducenten oftest vælger:

1. Køreegenskaber

2. Rullestøj

3. Bremseevne i tørt føre

4. Bremseevne i vådt føre

5. Levetid

Forklaringen er ligetil, for de tre første kriterier tillægger føreren som regel ... bilen selv! 

Når du skal skifte dæk, behøver du ikke vælge samme mærke og model, som bilproducenten oprindelig gjorde. Du skal blot overholde de af denne anførte specifikationer for din bil.