Praktisk guide om valg og køb af de rette dæk - Hvilke dæk skal jeg bruge i mit færdselsmiljø?

Hvilke dæk skal jeg bruge i mit færdselsmiljø?

Køb de rette dæk Louise

Bilproducentens anbefalinger er ikke nok til at vælge de rette dæk. Du skal også tage hensyn til dine kørselsbehov og -vaner og det færdselsmiljø, du kører i.

Kvindelig bilist Valget af dæk afhænger også af dine kørselsbehov - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Der vælges ikke den samme type dæk, når du hovedsagelig bruger bilen til korte ture i byen, eller når du kører mange kilometer på motorvej, eller når du kører i sportsvogn eller firehjulstrækker.

Du kører fortrinsvis i byområder

Bykørsel kendetegnes ved utallige trafiksignaler og vejkryds og en stor risiko for at møde forhindringer (f.eks. fodgængere, cyklister, motorcykler). Alle disse faktorer udsætter dækkene for hyppige stop og accelerationer, kørsel gennem forhindringer. Disse faktorer skal derfor tages i betragtning og visse dækegenskaber prioriteres.

  • Bremselængde. Du har behov for dæk, der sikrer den kortest mulige bremselængde både i tørt og i vådt føre.
  • Holdbarhed. Vælg stærke og holdbare dæk. I bykørsel udsættes dækkene for mange stop og starter. 

Du kører fortrinsvis på lande- og motorvej

Motorveje er infrastrukturer, som er anderledes end andre vejnet i tre henseender: hastigheden, strækningernes længde og trafiktætheden i weekender og ferieperioder.

Læg særlig vægt på følgende ydelser:

  • Levetid. På grund af den konstante og høje fart underkastes dækkene en større slidbelastning end de øvrige belastninger. Vælg derfor fortrinsvis dæk med høje kilometerydelser.
  • Kørselskomfort. Vælg dæk med gode komfortegenskaber både med hensyn til vibrationer og støj, så føreren bliver mindre træt på lange ture.
  • Bremselængde. Med den høje marchhastighed har du behov for dæk, der sikrer den kortest mulige bremselængde både i tørt og i vådt føre.

Du kører sportsvogn 

Hvis du sætter pris på en sporty kørestil, skal du bruge dæk med et særdeles godt greb og respons i sving (men færdselsreglerne eller reglerne for banekørsel skal naturligvis overholdes).

  • Godt råd: Foretræk højtydende dæk eller tilmed sportsdæk (banekørsel), som vil imødkomme dine forventninger.

Du kører firehjulstrækker 

Her har du også et meget stort udvalg til de forskellige typer firehjulstrækkere (SUV eller 4x4 til offroad) og de pågældende anvendelsesbetingelser: udelukkende vejkørsel, blandet kørsel (veje og grusveje) eller rigtig terrænkørsel. 

 

 

Vinterdæk, en investering i sikkerhed

Alle dækproducenter tilbyder i dag vinterdæk, som passer til din bilmodel og til anvendelsesbetingelserne. Med vinterdæk kan du køre sikkertnår gennemsnitstemperaturen kommer under 7 °C. Anskaffelsen er ganske vist en betydelig investering, men den er hurtigt tjent ind, først og fremmest fordi du kan køre trygt og sikkert, og dernæst fordi du ikke slider sommerdækkene så længe.

>> Se mere om vinterdæk