Praktisk guide om valg og køb af de rette dæk - Hvad bruges UTQG/Treadwear til?

Hvad bruges UTQG/Treadwear til?

Køb de rette dæk Erik

UTQG er en klassificering af dækydelser. Ordningen gælder for det amerikanske marked, men har sin begrænsning med hensyn til relevans. Vi vil her forklare, hvorfor denne klassificering ikke er nok i sig selv til at bedømme et dæk.

UTQG på dækside UTQG omfatter tre bedømmelseskriterier for dæk - Copyright © : Yokohama

UTQG (Uniform Tire Quality Grading) er lovpligtig for dæk, der sendes på det amerikanske marked, som en vejledning til forbrugerne. Selv om de amerikanske myndigheder oprindelig kontrollerede ordningen, er de oplyste værdier nærmest blevet en angivelse. Det vil sige, at de stadig kan bruges, men fortrinsvis til at sammenligne produkter af samme mærke (f.eks. sammenligne forskellige dæk fra Dunlop indbyrdes), og ikke til at sammenligne dæk fra forskellige producenter (f.eks. sammenligne et Michelin dæk med et Continental dæk). Målingerne bygger nemlig på sammenligningsfaktorer, som er specifikke for det enkelte dækmærke

UTQG består af tre kriterier forbedømmelse af dækkets ydelser

UTQG dækinformationerCopyright © : Cooper

Treadwear

Det første kriterium går ud på at måle slidbanens slitage med værdier fra 60 til 700 i trin a 20. F.eks. vil et dæk med treadwear 100 slides dobbelt så hurtigt som et dæk med en værdi på 200. Det vil sige, at jo højere tallet er, desto længere er dækkets levetid.

 

Traction

Her bedømmes dækkets evne til at stoppe i vådt føre på en lige strækning. Bedømmelsen går fra AA (bedste karakter) til C.

 

Temperature

I det sidste kriterium beregnes dækkets bestandighed over for varmeudvikling og dets evne til at aflede varmen under tests i simulationsstand. Bedømmelsen finder sted efter en skala fra A (bedste karakter) til CC er laveste værdi for at kunne sælge et dæk på det amerikanske marked. 

 

Kort sagt har disse værdier begrænset relevans og kan under ingen omstændigheder erstatte mærkningen eller navnlig testresultaterne, som alene gør det muligt at vurdere et produkts reelle egenskaber.