Praktisk guide om valg og køb af de rette dæk - Er brugte dæk en god forretning eller en risikabel affære?

Er brugte dæk en god forretning eller en risikabel affære?

Køb de rette dæk Julia

Når du gerne vil spare, kan du måske føle dig fristet til at købe brugte dæk. Priserne er ganske rigtigt uovertrufne, men det er forbundet med en ikke ubetydelig sikkerhedsmæssig risiko. Bestemmelser, generel stand, pris: alle relevante oplysninger, inden du vælger denne løsning.

Reoler med nye og brugte dæk Køb af brugte dæk indebærer en sikkerhedsmæssige risiko - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Markedet for brugte dæk er i rask vækst. Ophuggere, distributionsnet, websteder, der findes utallige muligheder for at skaffe brugte dæk. I krisetider kan man føle sig fristet til at vælge brugte dæk for at spare på autobudgettet. Men vær forsigtigt, og sæt ikke sikkerheden på spil. Hvilke dæk skal man vælge for at overholde færdselsreglerne? Hvordan kan man være sikker på, at dækket er i god stand, eller opdage eventuelle fejl? Er den tilbudte pris virkelig fordelagtig? Her er vores svar.

 

Det siger loven

Loven påbyder nogle regler, som gælder for alle køretøjer.

  • Dækkets dimensioner skal være godkendt af bilproducenten. De anbefalede belastnings- og hastighedsindeks skal overholdes.
  • Dækkene på samme aksel skal være ens, dvs. samme mærke, samme model og samme størrelse (herunder belastnings- og hastighedsindeks).

 

Kontrol af dæk

Sammenligning af nyt og slidt dækCopyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com
For at kunne bedømme dækkets slitagegrad måles dybden på hovedrillerne forskellige steder, og den mindste dybde anvendes som sammenligningsgrundlag. Det skal påpeges, at den lovlige mindstedybde er 1,6 mm mindst et sted på dækket. Hvis den målte dybde er 4 mm, kan dækket altså slides 2,4 mm mere, inden den lovlige grænse er nået. På visse websteder fastsættes prisen efter dækkets maksimale slitage (f.eks. 30, 15 og 5 %).

Det er en god idé at føre hånden hen over dækfladen, så eventuelt unormalt slid opdages. Ujævnt slid er ofte tegn på manglende vedligeholdelse. F.eks. tyder det på fejl i geometrien, hvis dækkene er mere slidt i den ene end i den anden side, og når et dæk er slidt i profilens yderkanter, er der som regel kørt med forkert dæktryk.

Se også siderne efter for eventuelle skader som opsvulmen, revner eller deformationer. Vær opmærksom på, at denne type skader betyder, at bilen skal til syn igen hos de tekniske kontrolmyndigheder.

Et sidste tjek: Selv om dækket er i god stand, skal dets alder tjekkes. Gummiblandingen bliver nemlig hårdere med tiden, og et dæk, der umiddelbart ser køreklart ud, kan faktisk have mistet mange af sine egenskaber, hvis det er fremstillet for mere end fem år siden. Produktionsdatoen findes ved hjælp af DOT-koden, der sidder på dækkets side.

Alle disse punkter skal også undersøges, når du køber en brugt bil

 

Er det virkelig en god forretning?

Når du har undersøgt det eller de brugte dæks stand, skal du tjekke, om den tilbudte pris egentlig er fordelagtig. Vi anbefaler simpelthen, at du bruger sammenligningen af priser på rezulteo. Der vil du få vist de bedste priser på en bestemt lokalitet. Hvis prisforskellen ikke er ret stor, bør du foretrække et nyt dæk.

 

Vinterdæk: af og til gode billige brugte dæk

En bilist, der skifter bil, står ofte med et sæt vinterdæk i god stand, men med dimensioner, som ikke passer til den nye bil, og er så parat til at sælge dem billigt. Det er en god forretning for dem, der søger brugte vinterdæk! Et andet tip: Flere autocentre tilbyder dækopbevaringsservice, og nogle kunder glemmer sommetider at hente deres dæk (fordi de har købt en anden bil eller er flyttet). Så spørg din forhandler, om han har brugte vinterdæk i din størrelse på lager.a