Praktisk guide om valg og køb af de rette dæk - Dæk med symmetrisk, asymmetrisk, retningsbestemt mønster: Hvad skal jeg vælge?

Dæk med symmetrisk, asymmetrisk, retningsbestemt mønster: Hvad skal jeg vælge?

Køb de rette dæk Julien

Der findes tre overordnede typer dækprofiler eller slidbanemønstre. Hvordan genkender man dem? Hvad er deres særlige kendetegn? Hvordan vælger jeg den dækprofil, som passer bedst til min bil og min anvendelse? Se rezulteos svar og oversigt.

Tre dækprofiler: symmetrisk, asymmetrisk og retningsbestemt Sammenligning af dæk med symmetrisk, asymmetrisk og retningsbestemt mønster - Copyright © : rezulteo

Dæk med symmetrisk mønster: vejbeliggenhed og kvalitets-prisforhold

 

Symmetrisk dækmønster på Kumho Solus KH17Copyright © : rezulteo

Som betegnelsen antyder, har dæk med symmetrisk mønster en slidbane, hvor de to halvdele er ens. De er mindre tekniske end dæk med et asymmetrisk eller retningsbestemt mønster og også billigere. De har som regel et andet fortrin, nemlig en god vejbeliggenhed (meget stabile på lige strækninger). Derimod er alle ydelserne ikke optimeret, bl.a. egenskaberne i vådt føre.

Symmetriske dæk sigter fortrinsvis mod bybiler eller kompakte biler, som kører korte ture. De imødekommer også forventningerne hos bilister, som søger en god kvalitet til prisen.

Montering: Symmetriske dæk skal ikke vende en bestemt vej og kan derfor monteres og byttes rundt uden fejlrisiko.

Gængse symmetriske dæk

       >> Dunlop SP Sport 300
       >> Goodyear Eagle NCT5
       >> Pirelli Cinturato P6
       >> Kleber Dynaxer HP3
       >> Kumho Solus KH17

   

  Dæk med asymmetrisk mønster: sikkerhed i al slags vejr

  Asymmetrisk dækmønster på Bridgestone Turanza T001Copyright © : rezulteo

  Et asymmetrisk dæk kendetegnes ved, at mønsteret er forskelligt på slidbanens inderste og yderste del, som hver især spiller en specifik rolle i dækkets ydelser. Således har den inderste del som regel åbne dækskuldre, der hurtigt bortleder vand og begrænser risikoen for akvaplaning, hvorimod den yderste del er designet til at afstive dækket og sikre styreegenskaberne og stabiliteten i sving. Den mere avancerede teknologi har naturligvis en pris, og asymmetriske dæk er derfor dyrere end symmetriske.

  Mange bilproducenter vælger at montere deres nye modeller med asymmetriske dæk. Disse dæk tager især sigte på ejere af biler i mellem- og topklasse med krav til sikkerheden i både tørt og vådt føre.

  Montering: Med asymmetriske dæk er det vigtigt at overholde monteringsretningen. Mærket "outside" skal altid sidde på dækkets udvendige side.

  Regler for dækombytning

  Gængse asymmetriske dæk

         >> Michelin Pilot Sport 3 
         >> Bridgestone Turanza T001 
         >> Goodyear Excellence
         >> Continental ContiPremiumContact 5

    

   Dæk med retningsbestemt mønster: sporty kørestil og snedækkede veje

   Retningsbestemt dækmønster på BFGoodrich G-Force ProfilerCopyright © : rezulteo

   Dæk med retningsbestemt mønster er lette at genkende på det V-formede mønster og gummiklodserne, som peger nedad. De er særlig effektive på opblødte veje. For i kraftigt regnvejr bliver vandet drænet hurtigt, hvorved grebet forbedres og risikoen for akvaplaning formindskes betydeligt. Denne profil befordrer også fremdriften, især på snedækkede veje eller i snesjap. Endelig tiltaler det sporty look i høj grad bilentusiaster.

   Det retningsbestemte dækmønster er ideelt til sportsprægede biler, som jævnligt kører i vådt føre. Det anbefales også til kørsel på snedækkede veje.

   Montering: Det er vigtigt at overholde rotationsretningen, der er vist med en pil på dæksiden.

   Regler for dækombytning

   Gængse retningsbestemte dæk

         >> BFGoodrich G-Force Profiler (sommer)
         >> Uniroyal RainSport2 (sommer)
         >> Toyo Proxes T1R (sommer)
         >> Continental WinterContact TS850 (vinter)
         >> Michelin Alpin A4 (vinter)