Praktisk guide om vinterdæk - Kan man nøjes med at montere vinterdæk på forhjulene?

Kan man nøjes med at montere vinterdæk på forhjulene?

Dine vinterdæk Anne

Når man monterer vinterdæk på sin bil inden den kolde årstid, er det af hensyn til sikkerheden. Men det selvfølgelig vigtigt, at de monteres sådan, at der er fuld kontrol over køretøjet, når forholdene forværres.

Skilt sving snedækket vej Er det nok at montere vinterdæk på forhjulene eller baghjulene for at opnå maksimal sikkerhed? - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

For- eller baghjulstræk?

På de fleste biler, der sælges på markedet i dag, overføres motorkraften til forhjulene, dvs. de har såkaldt forhjulstræk. Det betyder, at  motoren kun overfører kraft til forakslen, og at baghjulene så ikke trækker. Det er altså forhjulene, som får bilen til at køre og driver den frem. Hvis din bil har forhjulstræk, skal du være opmærksom på, at eventuelle snekæder først og fremmest skal monteres på forhjulene, og det frarådes kun at montere to vinterdæk

 

På forhjul eller baghjul? Både og!

Teknisk set opnås der god fremdrift ved ligeudkørsel i en bil med forhjulstræk og vinterdæk på forhjulene, når kørebanen bliver vanskelig i kulde, og især på snedækket underlag. Og i sving kan man bevare en tilfredsstillende styrbarhed ... på betingelse af, at der også er monteret vinterdæk på baghjulene. En bils dynamiske reaktioner udfordrer nemlig bagakslen kraftigt, for selv om den styres med forhjulene, er det svært at forestille sig, hvordan man klarer et sving med en bil, der kun har vinterdæk på forhjulene, når vejen er dækket af sne. Det er ikke noget problem at køre ind i svinget, derimod vil bilens bagende have tendens til at danse og det med en vinkel, der kan få bilen til at snurre rundt, hvis hastigheden og forholdene er ugunstige for en god vejbeliggenhed.

Bagakslen er ifølge sin natur mobil. Derfor skal der ubetinget monteres fire vinterdæk på bilen, også en forhjulstrukket, for dækkene monteret på forhjulene sikrer fremdriften og styrbarhedenmens dækkene på baghjulene sikrer kontrollen over køretøjet i sving. Der findes ikke andre løsninger, som bevarer et godt sikkerhedsniveau om vinteren, især når sne og is melder sig. Hvis din bil kun har vinterdæk på forhjulene, bliver den potentielt farlig, fordi dens reaktion og balance forringes. Det er særlige udpræget på underlag med dårligt greb.

 

Lire aussi

>> Se artikel video Derfor skal der monteres fire vinterdæk