Praktisk guide om vinterdæk - Hvornår skal man bruge snekæder?

Hvornår skal man bruge snekæder?

Dine vinterdæk Erik

Når bilen er forsynet med vinterdæk, kan den køre sikkert og overholde loven i de fleste tilfælde. Alligevel bør man have snekæder i bagagerummet for at være forberedt på usædvanlige situationer, f.eks. i bjerge.

Snekæder på bil Det er hensigtsmæssigt at have snekæder med i tilfælde af kraftigt snefald og i bjerge - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Det siger bestemmelserne

Tavle ved snedækket vejCopyright © : ©istockphoto - ermingut
Eftersom det bliver mere og mere udbredt at køre med vinterdæk, bruges snekæder efterhånden kun under særlige forhold. For vinterdæk sikrer i de fleste tilfælde tilfredsstillede greb og trækkraft. Desuden gælder der i forbindelse med færdselstavle B26, som påbyder snekæder på visse vejstrækninger, meget ofte dispensation for køretøjer med vinterdæk.

Bestemmelser om vinterdæk, snekæder og pigdæk i Europa

 

En sikkerhedsforholdsregel

Montering af snekæderCopyright © : All Rights Reserved
Er det så stadig relevant at anskaffe snekæder? Ja, om vinteren er det klogt at have et sæt snekæder i bagagerummet. Så vil du være forberedt til et uventet snevejr og kunne køre videre uden at skulle vente på, at vejen bliver ryddet. Især hvis du befinder dig på en stejl bjergvej. OBS. Når snekæderne er sat på, må farten ikke overstige 50 km/t.

> Gode råd om kørsel med snekæder

 

Vælg de rette snekæder

KrydskæderCopyright © : www.mtk-auto.fr
Når du køber snekæder, skal du sikre dig, at de passer til din bil og til dækstørrelsen. Ellers kan de beskadige dækkenes sider og forårsage fejl og svigt. Som hovedregel bør man vælge kæder med så mange led som muligt på trædefladen, og det har krydskæder eller stigekæder med mindst 12 tværelementer på et middelstort dæk.

De forskellige typer snekæder

 

 

Gode råd om montering af snekæder 

>> Snekæder skal altid monteres på de trækkende hjul, dvs. forhjulene på forhjulstrukne biler. Ved baghjulstræk (BMW, Mercedes, Porsche, Ferrari…) eller 4-hjulstræk skal kæderne monteres på alle fire hjul for at undgå manglende greb på forakslen.
>> Når kæderne er anskaffet, skal man øve sig i at montere dem og afmontere dem. Læg dem et let tilgængeligt sted i bagagerummet sammen med et par handsker og en lommelygte, hvis nu...
>> Vælg et plant sted til monteringen, og glem ikke at trække håndbremsen.
>> Vær opmærksom på at montere kæderne med den side, der griber bedst fast, mod underlaget.
>> Glem ikke at stramme kæderne igen efter nogle kilometer.
>> Husk at koble antispin fra, hvis bilen er udstyret med et sådant system.
>> Rens snekæderne omhyggeligt, når sæsonen er slut, og opbevar de tørre kæder i emballagen.