Praktisk guide om fornuftig vedligeholdelse af dæk - Læg mærke til unormalt slid

Læg mærke til unormalt slid

Vedligeholdel dine dæk

Ujævnt, asymmetrisk slid midt på eller i siderne er ofte tegn på et mekanisk problem eller på, at du ikke kører med det rigtige dæktryk. Under alle omstændigheder skal du henvende dig til en specialist.

Slitage på ene side af dækket Slitage på ene side af et 4x4-dæk - Copyright © : Rezulteo

Dine dæk skal skiftes, når de er slidt ned til minimumsgrænsen, som vises med slidindikatoren. Men der kan opstå unormalt slid visse steder, uden at slidindikatoren er berørt. I så fald skal dine dæk skiftes hurtigere end forventet.

Denne form for slid skyldes som regel et mekanisk problem
- sporing, afbalancering, affjedring, transmission - eller et forkert dæktryk (en måske sporty kørsel). Hvis det sker, skal du henvende dig til din dækspecialist.

Facetslitage

Facetslitage opstår for det meste på bagdækkene. Det kan skyldes, at hjulene ikke er afbalanceret rigtigt, men også, at støddæmperne er i dårlig stand.

Facetslid på et dækCopyright © : rezulteo
 

Dæk med facetslitage.

Asymmetrisk slitage

Et tiltagende slid i den ene eller den anden side skydes unormal friktion mod vejen på grund af fejl i sporingen. Et ensartet slid af slidbanen sikrer bedre dækkets ydelse.

Asymmetrisk slid på et dækCopyright © : rezulteo

Asymmetrisk slidt dæk.

Slitage midt på

Kraftigere slid midt på slidbanen skyldes som regel, at dækket har været pumpet for hårdt op i længere tid. Husk at måle dæktrykket en gang om måneden.

Slid på midten af dækketCopyright © : rezulteo

Dæk slidt midt på.

Dæk slidt i slidbanens sider

Et kraftigere slid ved dækskuldrene er oftest tegn på, at dæktrykket har været for lavt i længere tid. Det bør undgås, for den derved opståede større rullemodstand forringer dækkets levetid og øger brændstofforbruget.

Slid på siderne af slidbanenCopyright © : rezulteo

Dæk slidt i siderne.

rezulteos råd: Før hånden hen over slidbanen i begge retninger. Hvis du bemærker pletvis slitage, er det som regel tegn på, at støddæmperne er trætte, eller at afbalanceringen ikke er i orden. Få kontrolleret hjulenes afbalancering eller ophæng.

Se også 

>> Byt dækkene om, så slides de mindre

>> Hvornår skal dækkene skiftes?

>> Kend reglerne for montering af dæk

>> Hjulenes afbalancering og justering af geometrien

>> Husk at kontrollere reservehjulet

>> Kontroller dæktrykket en gang om måneden

>> Hvordan måles dækkets slitage?