Praktisk guide om fornuftig vedligeholdelse af dæk - Hvornår skal dækkene skiftes?

Hvornår skal dækkene skiftes?

Vedligeholdel dine dæk

Se efter, om dækkene er i god stand, og hvor slidte de er, før du tager på en længere rejse, eller når du kontrollerer lufttrykket. Hvis de udviser et af symptomerne beskrevet her, bør de udskiftes hurtigst muligt.

Hvornår skal man skifte dæk? Copyright © : All Rights Reserved

Et slidt dæk opfylder ikke længere sin funktion f.eks. til at bortlede vandet i regnvejr. Resultatet er, at bremselængden på vådt underlag øges, og vejgrebet bliver usikkert. Dermed øges risikoen for udskridning og akvaplaning.

Ved regelmæssigt eftersyn af dine dæk vil du opdage, hvornår de skal skiftes. Her er nogle situationer, som bør advare dig.

 • Dækket har nået den lovlige slidgrænse (mønsterdybde under 1,6 mm). Slidindikatoren træder frem i slidbanen. I almindelighed skal et dæk af god kvalitet skiftes for hver 40.000-50.000 km og en mindre god kvalitet for hver 10.000 km. Men et dæks levetid svinger meget. Den afhænger af en lang række faktorer, hvoraf de vigtigste er kørestilen og typisk kørte vejstrækninger. Dertil kommer, at på en forhjulstrukken bil slides fordækkene dobbelt så hurtigt som bagdækkene.

Slid-indikator på et dækCopyright © : rezulteo

  Et dæk skal skiftes, når slidindikatoren træder frem i slidbanen.

  • Forskellen mellem hovedrillernes dybde på de to dæk på samme aksel overstiger 5 mm. Denne forskel på dækkenes slitage kan nemlig virke forstyrrende på bilens køreegenskaber.
  • Dækket udviser unormalt slid. Unormalt slid kan vise sig på flere forskellige måder: facetslitage, asymmetrisk slitage, slitage midt på slidbanens eller ved dækskuldrene. I så fald skal årsagen til det unormale slid afhjælpes, dvs. det mekaniske problem.
  • Dækket udviser skader. Det har rifter, revner eller er deformeret og risikerer at punktere langsomt eller springe.

  Eksempel på et skadet dækCopyright © : rezulteo

  • Dækket er ikke i overensstemmelse med producentens anbefalinger: forkert størrelse, manglende overholdelse af hastigheds- og belastningsindeks m.v.

  Se også 

  >> Kend reglerne for montering af dæk

  >> Hjulenes afbalancering og justering af geometrien

  >> Husk at kontrollere reservehjulet

  >> Kontroller dæktrykket en gang om måneden

  >> Hvordan måles dækkets slitage?

  >> Læg mærke til unormalt slid

  >> Byt dækkene rundt, så slides de mindre