Praktisk guide om fornuftig vedligeholdelse af dæk - Efter hvor mange år skal man skifte sine dæk?

Efter hvor mange år skal man skifte sine dæk?

Vedligeholdel dine dæk Louise

Et dæk ikke alene slides, efterhånden som kilometertallet stiger, det ældes også. I årenes løb ændrer komponenterne sig og ydelserne forringes. Derfor anbefaler de fleste dækproducenter bilisterne at få tjekket deres dæk en gang om året efter de første fem års kørsel og at skifte dem, når de er 10 år gamle.

Ældet dæk Dæk med revner på siderne - Copyright © : Philboy - Caradisiac

 

 

Slid må ikke forveksles med ældning

Et dæk består af mange forskellige materialer (gummiblandinger, stålwire, tekstiltråde m.m.), hvis kvalitet har direkte indflydelse på dækkets ydelser. Imidlertid ændrer disse komponenters egenskaber sig i tidens løb.

 

 

 

Ændringen afhænger af mange faktorer:

  • Klimatiske forhold: selv om gummiblandingerne er beregnet til at kunne tåle betydelige temperaturvariationer, ældes de hurtigere i meget kolde eller meget varme omgivelser.
  • Opbevaringsforhold: luftfugtighed, ventilation, lys, temperatur og eksponering for opløsningsmidler er faktorer, som indvirker på opbevaringskvaliteten og dermed på dækkets levetid. For slet ikke at tale om, hvordan dækkene opbevares…  
  • Anvendelsesforhold: dækkets levetid afhænger naturligvis også af belastningen, kørestilen (fart, acceleration, opbremsning osv.), trykket og af vedligeholdelseskvaliteten.

Det er derfor vanskeligt at angive en anbefalet brugstid for et dæk.

Årligt tjek efter de første fem år

Det bedste er at se sine dæk efter for skader og for tegn på accelereret slid eller ældning med jævne mellemrum: deformeringer eller revner på slidbanen, skuldrene eller sidevæggene.

De fleste dækproducenter anbefaler ikke desto mindre et årligt tjek af dækkene efter de første fem års kørsel og udskiftning af dæk, som er mere end 10 år gamle, selv om de ikke har nået den lovlige slidgrænse.