Design og fremstilling af dæk - Hvordan ser fremtidens dæk ud?

Hvordan ser fremtidens dæk ud?

Dæk og teknologi

I fremtiden vil dæk, som er pumpet op med luft, blive erstattet af innovative teknologier og materialer. Hjulet vil ikke alene have rulle- og bremsefunktioner, men også motor- og affjedringsfunktioner. Lad os kigge ind i Michelins laboratorier.

Michelin Active Wheel Michelin Active Wheel, motorteknologi i et dæk! - Copyright © : All rights reserved

Forskningsafdelingen spiller en afgørende hos alle de store dækproducenter. Deres FoU-centre tegner sig for en ikke ubetydelig del af investeringerne (op til 4 % af omsætningen).

Forskningen går i mange retninger. Her er nogle af dem, Michelin har valgt som verdens største dækproducent sammen med Bridgestone. De nye produkter kan tænkes at komme på markedet om en halv snes år.

 

Michelin Airless

Som antydet er det et dæk uden luft, dvs. at det ikke kan punktere og ikke kræver nogen vedligeholdelse. Det har en radialopbygning i kompositmaterialer, som holder lige så længe som selve bilen. På denne opbygning er der limet en slidbane i gummi. Når den er slidt af, skal den blot regummieres.

 

Michelin Tweel

Michelin Tweel (sammentrækning af Tire og Wheel) er et koncept, hvor dæk og hjul er smeltet sammen, men uden luft. Det kan regummieres ligesom Airless og består af en slidbane i gummi, der er forbundet med navet med nogle bøjelige eger. De bøjelige eger er forbundet med et hjul, deformeres, optager slag og belastninger og retter sig også let ud igen. Den dæmpning, som luften hidtil har sørget for, er fremover overtaget af de højelastiske eger.

 

Michelin Active Wheel

Det er det mest opsigtsvækkende teknologiske gennembrud. Hjulet indeholder bilens vigtigste funktioner: trækkraft, affjedring, bremser og rullefunktion. Det er nemlig udstyret med en kraftig elektromotor og et aktivt affjedrings- og bremsesystem. Hjulet er tiltænkt elbiler, der kører på batteri eller brændselscelle. Med den type hjul behøver bilen ingen gearkasse, kobling, krængningsstabilisator, kardanled eller -aksel.

Kilder: Michelins websted