Begivenheder arrangeret af dækproducenter - Goodyear præsenterer sit dæk med to trædeflader i Genève

Goodyear præsenterer sit dæk med to trædeflader i Genève

Producenter Udgivet den 28/03/14 af Anne

Goodyear benyttede biludstillingen i Genève til at præsentere et dæk med et særligt slidbanemønster, som kan komme på markedet om nogle år.

Goodyear koncept SUV På biludstillingen i Genève bebudede Goodyear et nyt koncept, som kan blive udnyttet til personbildæk i en nær fremtid - Copyright © : Goodyear

Todelt dæk

Nej, det er ikke et fantasifoster! I modsætning til et almindeligt personbildæk er det konceptdæk, som Goodyear præsenterede, todelt med forskellige slidbaner adskilt af et dyb spor. Det ser næsten ud, som om der er monteret to tvillingedæk op ad hinanden bortset fra, at der her kun er et dæk, og at det er konstrueret specielt med et sådant mønster. Hvad der formålet? At opnå en lang række fordele bl.a. øget sikkerhed og energibesparelser.

Goodyear koncept set forfraCopyright © : Goodyear


Lavere brændstofforbrug, mindre akvaplaning

Goodyear koncept set fra ydersidenCopyright © : Goodyear
Man kan let forestille sig de to hovedfordele ved denne udformning, for eftersom midterpartiet er åbent og frit, vil vandet naturligvis afledes bedre i kraftigt regnvejr. Og da kontaktfladens areal mod underlaget er mindre, nedsættes rullemodstanden uundgåeligt. Dækket med to trædeflader vil derfor være mere effektivt i vådt føre og samtidig bidrage til et væsentlig lavere brændstofforbrug end et almindeligt dæk. Den eneste tekniske vanskelighed, som teknikerne mangler at løse, er, at den reducerede kontaktflade nødvendigvis påvirker dækkets vejgreb, når det udsættes for højt tryk under dynamisk kørsel. Goodyear oplyser, at udviklingsarbejdet er ret fremskredent og kan føre til konkret markedsføring af et SUV-dæk i de kommende år. Under alle omstændigheder åbner de teknologiske løsninger, som anvendes og udvikles på denne prototype, mulighed for at forbedre de personbildæk, der snart kommer i handelen.