Begivenheder arrangeret af dækproducenter - Goodyear BH03 - et dæk, der producerer strøm

Goodyear BH03 - et dæk, der producerer strøm

Producenter Udgivet den 12/03/15 af Alexandre Lenoir

Elbilen udfordrer og kildrer fantasien i bilverdenen. Goodyear udforsker omsætningen af deformationerne under rulning til elektrisk energi i dækkonceptet BH03.

Goodyear koncept BH03 Goodyear fornyer dækteknologien med konceptdækket BH03, der kan omsætte solenergi til elektricitet - Copyright © : rezulteo

Hvordan øges elbilernes rækkevidde uden at belaste dem med større og flere batterier? Dækproducenten Goodyear overvejer sine løsninger på denne tilbagevendende problematik. Hvad nu hvis en del af den nødvendige strøm til instrumenterne eller til at opretholde batteriladningen kom fra dækkene

Goodyear og det nye koncept BH03Copyright © : rezulteo
På biludstillingen i Genève 2015 præsenterede Goodyear et originalt konceptdæk, der kan producere strøm. Under kørsel forvandler BH03 deformationerne til elektrisk energi i kraft af et piezoelektrisk materiale. Når bilen holder stille, opfanger det ultrasorte, termoelektriske yderlag solvarmen og omformer den til elektricitet.  

Dækket er udviklet på Goodyears laboratorier i Luxembourg og opfylder desuden flere af de endnu større forventninger, af en producent af dæk. F.eks. består dækkets interne opbygning af et tredimensionalt net, der kan bære køretøjets vægt efter punktering. Slidbanen har ligeledes en rille, der skal forebygge akvaplaning, og er baseret på en særlig teknologi, hvor en stor del af rullestøjen absorberes. Selv om koncept BH03 ikke markedsføres, siger direktøren for Goodyears innovationscenter i Luxembourg, Jean-Pierre Jeusette: "Vi er overbevist om, at dette dæk vil være en inspirationskilde, og at de videnskabelige opdagelser i den forbindelse vil indgå i fremtidens nyudviklinger".