Nye dæk: produktnyheder fra dækproducenterne - Nokian Line og zLine SUV prøvekøres af rezulteo

Nokian Line og zLine SUV prøvekøres af rezulteo

Nye dæk Udgivet den 25/09/14 af Julia

Nokian har af gode grunde altid været klassificeret som specialist i vinterdæk til nordiske forhold. I de seneste år har den finske producent bestræbt sig på at bevise, at mærkets sommersortiment også har gode ydelser. Det fik vi lejlighed til at bedømme ved en prøvekørsel af to nyheder: Line og zLine SUV.

Prøvekørsel af Nokian dæk i skoven Rezulteo har testet Nokian sommerdækkenes alsidighed i de finske skove - Copyright © : Nokian

Sommerserien til 4X4/SUV'er fra  Nokian   er ved at blive fornyet. Den vil i 2015 omfatte  Rotiiva ATRotiiva HTLine SUV og zLine SUV, hvoraf de to sidste produkter formentlig vil kunne sælges i større mængder, fordi de tager sigte på små og mellemstore SUV'er for Lines vedkommende og større SUV'er for zLines vedkommende.

 

Line SUV programmeret til alsidighed

Nokian Line SUV er et alsidigt dæk til bilister på jagt efter et stærkt og holdbart produkt, de kan føle sig trygge ved. Det er møntet på bilmodeller som Toyota Rav 4 og BMW X1 (fås i størrelser fra 15 til 18") og konstrueret til at blive anvendt under skiftende kørselsforhold med forskellige udfordringer som byområder og hullede veje.

Line SUV's karkasse og opbygning har gennemgået et specifikt udviklingsarbejde. Der er lagt særlig vægt på dækkets holdbarhed, og navnlig er siderne forstærket med aramidfibre. Det betyder også, at dækkets levetidpræcision og dermed respons er forbedret. 

Prøvekørsel af SUV-dæk fra NokianCopyright © : Nokian

Slidbanen er udformet til at fremme bortledningen af vand (Aqua Groove teknologi) og småsten, mens gummiblandingen sikrer fine værdier for rullemodstand. 

 

zLine SUV for holdbarhed og præstationer

zLine er en logisk videreudvikling af Line. Dækket er tiltænkt store SUV'er (findes fra 17 til 22") og fokuserer klart på køreglæde og præstationer.

zLine overtager de tekniske løsninger, som er valgt til Line, med særlige tilpasninger på grund af de mere sportsprægede kravspecifikationer.
Følgelig er sidevæggene forstærket for at opnå maksimal beskyttelse mod de slag og flænger, som SUV-dæk ofte udsættes for. Aramidfibrene i dæksiderne på Line og zLine anvendes også til skudsikre veste, hvilket skulle garantere for modstandsevnen. 

Nokian Lines dækmønsterCopyright © : Nokian
Ved valg af zLine sikres desuden manøvredygtighed og styrepræcision i kraft af dækkets gennemførte opbygning.

De stive skuldre er integreret med forstærkede klodser i slidbanen med det formål at forbedre grebet under alle forhold uden at tilsidesætte det sikkerhedsmæssige aspekt, især i vådt føre.

zLine glemmer heller ikke levetiden eller energieffektiviteten med en gummiblanding, der er udviklet i dette øjemed. 

 

Prøvekørsel på finske veje

Nokian inviterede os uden for Helsinki for at stifte bekendtskab med de to nye dæk.

For en gangs skyld begyndte vi med det mest sportsprægede dækzLine. Testen startede med et par omgange på en bugtet og bakket bane markeret af undvigemanøvrer i områder med ringe vejgreb. Under disse betingelser viste dækket sig at være meget præcist og at kunne klare udfordringerne generelt. I de skarpe sving og vekslende bakker og dale fik vi lejlighed til at værdsætte dækkets greb og gode respons, selv om vi dog fandt det lidt støjende under meget sporty kørsel.

Prøvekørsel Nokian dæk på baneCopyright © : Nokian

Prøvekørslen med Line skulle vise os dækkets alsidighed og omfattede motorveje, biveje og grusveje i de finske skove. Vi fik et positivt helhedsindtryk, men havde for lidt tid til at bedømme dækket under mere krævende forhold.

Nokian prøvekørsel i skovenCopyright © : Nokian

Alt i alt bekræftede Nokian endnu en gang sin faste beslutning om at vende op og ned på rangordenen af premiumdækproducenter. Og man må i det mindste indrømme, at det finske mærke råder over de teknologiske midler til at tilbyde produkter med høje kvalitetsstandarder. Vi afventer resultaterne af de første tests for at se, om de ambitiøse dæk holder, hvad de lover.