Nye dæk: produktnyheder fra dækproducenterne - Michelin A/S EverGrip - et regenererende dæk

Michelin A/S EverGrip - et regenererende dæk

Nye dæk Udgivet den 06/05/14 af Julia

Michelin benyttede sig af biludstillingen i Detroit 2014 til at præsentere et produkt med helt nye specifikationer, da dækket selv opvejer det naturlige slid gennem en enestående teknisk indretning.

Nærbillede af Michelin Premier A/S EverGrip I kraft af den nye teknologi EverGrip kan Michelin præsentere Premier A/S, et helårsdæk, som regenererer af sig selv - Copyright © : Michelin

Regenererende slitage

I princippet bliver et dæk mere og mere slidt jo flere kilometer, det lægger bag sig. Derfor er det nødvendigt at være meget opmærksom på dækkenes stand og undersøge slidindikatorerne med jævne mellemrum, ellers kan det hurtigt blive farligt at køre med dem.

Michelin har udviklet en forbløffende teknologi, som modvirker det naturlige slid. Den franske dækproducent har siden 2005 tilbudt et lastbildæk med en innovativ udformning, som betyder, at det regenereres, efterhånden som det slides. I 2014 løfter Michelin sløret for et produkt af samme slags til personbiler.

Med denne teknologi fremkommer der nye strukturer i dækket, når det slides, og det bevarer altså sine vanddræningsegenskaber og sit greb på vanskeligt underlag.

I øjeblikket kun som helårsdæk

Der er ingen grund til at skynde sig hen til forhandleren lige med det samme, for der er kun tale om én specifik type dæk, helårsdæk, som er meget udbredt i USA, men ikke findes i Europa.

Teknikken virker nemlig langt bedre på helårsdæk og kan på nuværende tidspunkt ikke overføres til sommerdæk. Indtil videre nøjes Michelin med at bringe Premier A/S EverGrip på det amerikanske marked.

Men man kan forestille sig, at teknologien vil kunne fås på andre typer dæk i den nærmeste fremtid. Dækproducenten har allerede investeret tocifrede millionbeløb i euro i videreudviklingen af denne innovation, som har krævet otte års udviklingsarbejde.