Nye dæk: produktnyheder fra dækproducenterne - Er Nokian Weatherproof den nye reference for helårsdæk?

Er Nokian Weatherproof den nye reference for helårsdæk?

Nye dæk Udgivet den 23/12/15 af Julien

Markedet for helårsdæk har fået et opsving, og Nokian går ikke glip af øjeblikkets tendens. Den finske dækproducents nyhed hedder Weatherproof og skulle byde på et godt sikkerhedsniveau under alle forhold. Vi ser nærmere på sagen.

Nokian Weatherproof Ivalo Nokians Weatherproof er i sit rette element i vinteromgivelser - Copyright © : Nokian

Det kan ikke have undgået skarpsindige observatørers opmærksomhed, at markedet for helårsdæk oplever en ret uhørt aktivitet. Tidligere ville visse dækproducenter ikke have noget at gøre med denne produktkategori, men nu påskønnes den igen, og både  Pirelli Cinturato All Season og Firestone Multiseason er eksempler på nyheder beslægtet med vinterdæk, mens Michelin CrossClimate præsenteres som et sommerdæk ... tilpasset vinterforhold!

Ikke overraskende ønsker vinterdækkets opfinder at placere Weatherproof som et produkt afledt af vinterdækket.

Nokian WeatherproofCopyright © : Nokian

Banebrydende tekniske valg

Weatherproof har overtaget noget af opbygningen fra det nye WR D4 bl.a. karkassen. Det har et V-formet slidbanemønster med brede segmenter til at optage sne og åbne skuldre til at bortlede vand.
Gummiblandingens dobbelte silicaindhold er ifølge  Nokian en af trumferne i det alsidige dæk, der skulle være effektivt både om sommeren og om vinteren.
Dækket er dels udviklet på vinterbanen i Ivalo, hvor vi fik lejlighed til at prøvekøre det, dels på racerbaner i Tyskland og i Spanien. Denne tilgang understreger ønsket om at tilbyde et alsidigt dæk tilpasset sæsonsvingningerne.
De første prøvekørsler viser, at det unægtelig klarer sig godt i sammenligning med konkurrenterne. Det vender vi tilbage til senere.

Nokian Weatherproof i vådt føreCopyright © : Nokian

Hvem og hvad er målet?

Selv om Weatherproof har 3PMSF godkendelse som bevis for dækkets reelle vinteregenskaber, må det ikke betragtes som et egentligt vinterdæk. På lige fod med andre helårsdæk egner det sig til bilister, som kører under vekslende forhold (tørt føre, regn, mudder) og lejlighedsvis kommer ud for sne. Hvis man hyppigt oplever sne, vælges vinterdæk i det mindste til europæiske forhold eller måske oven i købet til strenge nordiske betingelser.

Dækket tager sigte på centraleuropæiske lande og fås i størrelser fra 13 til 18" til personbiler, fra 16 til 18" til SUV'er og fra 14 til 16" til varevogne.

Det markedsføres fra efteråret 2015.

Weatherproof i billeder i vores Flickr album: