Bestemmelser om montering og anvendelse af dæk - Dæk: bestemmelser om vinterkørsel i Danmark

Dæk: bestemmelser om vinterkørsel i Danmark

Bestemmelser Udgivet den 22/10/13 af Cédric Pinatel

Temperaturen begynder at falde, og det er snart vinter igen. Her gennemgår vi kort bestemmelserne om dækmontering om vinteren.

Tavle bestemmelser vinterkørsel Vinterdæk er ikke lovpligtige i Danmark: gældende lovgivning - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Vinterdæk ikke lovpligtige

Selv om flere af vores naboer påbyder vinterdæk, når kulden sætter ind, er det stadig ikke et lovkrav her i Danmark. Det tilrådes ganske vist stærkt at køre med vinterdæk på grund af deres effektivitet, når termometeret dykker, men de er ikke lovpligtige om vinteren inden for Danmarks grænser.

Det er dog klogt at få monteret vinterdæk, for ikke alene har sommerdæk middelmådige ydelser, når temperaturen kommer under 7 grader, men du risikerer også at køre ulovligt, hvis du f.eks. tager til Sverige, hvor vinterdæk er lovpligtige fra 1. december til 31. marts. Glem ikke, at hvis du får monteret vinterdæk, skal det være på alle fire hjul (lovkrav).

 

Pigdæk tilladt

Pigdæk er tilladt mellem den 1. november og den 15. april det efterfølgende år. Det skal bemærkes, at pigdæk på lige fod med vinterdæk skal monteres på alle bilens hjul for at være lovlige. Da kørselskomforten forringes og pigdæk kan forårsage skader på kørebanen, bør de kun anvendes under ekstreme forhold, langt uden for større byer, hvor vejene kan være dækket af et tykt lag is og sne. Ellers skulle det være tilstrækkeligt med vinterdæk, som er tilladt hele året, selv om de er langt mindre effektive, når vejret begynder at blive varmere igen.